Στόχοι προγράμματος

Η νευροανάπτυξη των βρεφών και των νηπίων, η οποία αναφέρεται στην γνωσιακή και ψυχοκινητική ανάπτυξή τους, αποτελεί ένα πεδίο που τα τελευταία χρόνια έχει συγκεντρώσει σημαντικά το ενδιαφέρον των δράσεων για τη δημόσια υγεία. Η έρευνα έχει εστιάσει σε σειρά προγεννητικών, περιγεννητικών και μεταγεννητικών παραγόντων οι οποίοι φαίνεται να επιδρούν στην ψυχοκινητική εξέλιξη του παιδιού.

Περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως εκθέσεις σε ρύπους της ατμόσφαιρας και του νερού, φυτοφάρμακα, βαρέα μέταλλα, τοξικά απόβλητα, τροφικές τοξίνες και ορμονικούς διαταράκτες, η διατροφή της μητέρας και τα διατροφικά πρότυπα στην εμβρυική και παιδική ηλικία, καθώς και ψυχολογικοί και κοινωνικοί παράγοντες φαίνεται πως διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της γνωσιακής, ψυχοκινητικής και συμπεριφορικής ανάπτυξης του παιδιού.

Οι αποκλίσεις στην γνωσιακή και ψυχοκινητική ανάπτυξη του παιδιού, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση στην εμφάνιση συγκεκριμένων δεξιοτήτων στις διάφορες ηλικίες (αναπτυξιακά ορόσημα), χρειάζεται να ελέγχονται όσο το δυνατό πιο έγκαιρα καθώς είναι πιθανό να αποτελούν ενδείξεις για τη διάγνωση νευροαναπτυξιακών διαταραχών. Ο ακριβής επιπολασμός νευροαναπτυξιακών διαταραχών σε παιδιά προσχολικής ηλικίας παραμένει άγνωστος για την Ελλάδα και ειδικότερα για την περιοχή της Κρήτης.

 

Στόχοι του συγκεκριμένου προγράμματος είναι:

 • Η εκτίμηση της νευροανάπτυξης των παιδιών στην ηλικία των 4 ετών και η πρώιμη διάγνωση νευροαναπτυξιακών διαταραχών στα πλαίσια του "Προγράμματος πρόληψης και πρώιμης διάγνωσης διαταραχών νευροανάπτυξης σε παιδιά προσχολικής ηλικίας στο νομό Ηρακλείου Κρήτης".
 • Η εφαρμογή προγραμμάτων παρέμβασης για την πρόληψη νευροαναπτυξιακών διαταραχών σε παιδιά προσχολικής ηλικίας στο νομό Ηρακλείου Κρήτης. • Σημασία της νευροαναπτυξιακής αξιολόγησης στην προσχολική ηλικία

  Η νευροαναπτυξιακή αξιολόγηση κατά τη βρεφική και παιδική ηλικία είναι ιδιαίτερα σημαντική για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση νευροαναπτυξιακών διαταραχών, όπως ο αυτισμός και άλλες Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές, η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής/Υπερκινητικότητας – ΔΕΠ/Υ, κλπ. Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί το πρώτο πρόγραμμα στην Ελλάδα για την έγκαιρη διάγνωση νευροαναπτυξιακών διαταραχών σε παιδιά προσχολικής ηλικίας. Η έγκαιρη διάγνωση των νευροαναπτυξιακών διαταραχών οδηγεί στην πρώιμη παρέμβαση, η οποία συμβάλει θετικά στην καλύτερη πρόγνωση της διαταραχής και την εξέλιξη του παιδιού. Η έγκαιρη διάγνωση λειτουργεί προληπτικά, εμποδίζοντας την εδραίωση πολλών ανεπιθύμητων συμπεριφορών και συμπτωμάτων. Επιπρόσθετα, η έγκαιρη διάγνωση μιας αναπτυξιακής διαταραχής στο παιδί δίνει τη δυνατότητα στους γονείς, αλλά και σε όσους συναναστρέφονται με το παιδί, να συνειδητοποιήσουν από νωρίς το πρόβλημα και να αναζητήσουν προγράμματα θεραπευτικών και εκπαιδευτικών παρεμβάσεων, καθοδήγηση και συμβουλευτική υποστήριξη. Η ανάγκη πολύπλευρης παρέμβασης που είναι βασισμένη σε έγκυρα ερευνητικά δεδομένα έχει επανειλημμένα καταγραφεί.

  • Βιβλιογραφία

   +

   DiFranza, J.R., Aligne, C.A., & Weitzman, M. (2004). Prenatal and postnatal environmental tobacco smoke exposure and children's health. Pediatrics, 113, 1007-15.

   Grandjean, P., & Landrigan, P.J. (2006) Developmental neurotoxicity of industrial chemicals. Lancet, 368, 2167-78.

   Hibbeln, J.R., Davis, J.M., Steer, C., Emmett, P., Rogers, I., Williams, C., & Golding, J. (2007). Maternal seafood consumption in pregnancy and neurodevelopmental outcomes in childhood (ALSPAC study): an observational cohort study. Lancet, 369, 578-85.

   Jacobson, J.L., & Jacobson, S,W. (1996). Intellectual impairment in children exposed to polychlorinated biphenyls in utero. The New England Journal of Medicine, 335, 783-9.

   Tervo, R.C. (2006) Identifying patterns of developmental delays can help diagnose neurodevelopmental disorders. Clinical Pediatrics (Philadelfia), 45, 509-17.

   Kogevinas, M., Andersen, A.M., & Olsen, J. (2004). Collaboration is needed to co-ordinate European birth cohort studies. International Journal of Epidemiology, 33, 1172-3.

  Πρόγραμμα

  Ενημερωτικό Υλικό

  Πρόσφατες δημοσιεύσεις  Αυτός ο ιστότοπος έχει παραχθεί για τις ανάγκες του έργου «Πρόγραμμα πρόληψης και πρώιμης διάγνωσης νευροαναπτυξιακών διαταραχών σε παιδιά προσχολικής ηλικίας στο νομό Ηρακλείου Κρήτης» και αντιπροσωπεύει τις απόψεις των συντακτών του. Οι απόψεις αυτές δεν έχουν υιοθετηθεί ή εγκριθεί με οποιοδήποτε τρόπο από την Ειδική Υπηρεσία του τομέα Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως θέσεις του Υπουργείο ή τις Επιτροπής. Η Ειδική Υπηρεσία δεν εγγυάται την ακρίβεια των στοιχείων που περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστότοπο, ούτε αποδέχεται την ευθύνη για οποιαδήποτε χρήση των πληροφοριών αυτών.