• Χαρακτηριστικά της Αναπτυξιακής Διαταραχής Κινητικού Συντονισμού

  +

  Πρόκειται για μια διαταραχή κίνησης που χαρακτηρίζεται από δυσκολία στην ανάπτυξη του κινητικού συντονισμού σύμφωνα με την χρονολογική ηλικία του παιδιού. Η Αναπτυξιακή Διαταραχή Κινητικού Συντονισμού έχει επίδραση στους τομείς της αδρής κινητικότητας και συντονισμού αδρών κινήσεων, της λεπτής κινητικότητας και της γλωσσικής έκφρασης. Το παιδί με Αναπτυξιακή Διαταραχή Κινητικού Συντονισμού δυσκολεύεται να αντιληφθεί πως μπορεί να λειτουργήσει το σώμα του στο φυσικό περιβάλλον, να σχεδιάσει και να οργανώσει τις κινήσεις του.

  Σοβαρές δυσκολίες παρουσιάζονται:

  • σε καθημερινές δραστηριότητες του παιδιού που περιλαμβάνουν κίνηση, όπως για παράδειγμα στις δραστηριότητες αυτοεξυπηρέτησης (φαγητό, ντύσιμο, κλπ) και το παιχνίδι.
  • σε σχολικές δραστηριότητες του παιδιού, όπως η γραφή και η οργάνωση του χώρου του.
  • σε συναισθηματικό επίπεδο, καθώς το παιδί αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει και νιώθει ανεπαρκές.  Οι κινητικές δυσκολίες εμφανίζονται στη νηπιακή ηλικία ως δυσκολία του νηπίου στην εκμάθηση νέων κινητικών δεξιοτήτων, καθυστέρηση στην επίτευξη οροσήμων κινητικής ανάπτυξης (π.χ. περπάτημα), αδεξιότητα/δυσκολία σε κινητικές δραστηριότητες (π.χ. παιχνίδι με μπάλα, τρέξιμο, ισορροπία), δυσκολία στον συντονισμό των κινήσεων στον χώρο, καθυστέρηση στην πλευρίωση (επικράτηση αριστερού ή δεξιού χεριού/ποδιού), δυσκολία στη χρήση αντικειμένων (π.χ. παζλ, κύβοι, λαβή μολυβιού για ζωγραφική/σχέδιο), ακόμα και καθυστέρηση στην ομιλία παρά την καλή κατανόηση λόγου. Οι κινητικές δυσκολίες στην παιδική ηλικία εκδηλώνονται ως δυσκολία στην επίδοση σε αθλήματα που απαιτούν κινητικό συντονισμό (π.χ. αθλήματα με μπάλα, κολύμπι), δυσκολία στη διάκριση της κατεύθυνσης αριστερά/δεξιά, δυσκολία στην αντίληψη του χώρου και δυσκολία σε δραστηριότητες που περιλαμβάνουν κατασκευές με αντικείμενα και σχέδιο/ζωγραφική.

 • Συχνότητα της Αναπτυξιακής Διαταραχής Κινητικού Συντονισμού

  +

  Η διαταραχή παρουσιάζεται σε ποσοστό 5-6% του συνολικού σχολικού πληθυσμού, με μεγαλύτερη συχνότητα στα αγόρια σε σχέση με τα κορίτσια. Συχνά συνυπάρχει με άλλες αναπτυξιακές διαταραχές, όπως η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητας, οι Διαταραχές Λόγου/Ομιλίας και οι Μαθησιακές Δυσκολίες. • Αιτιολογία της Αναπτυξιακής Διαταραχής Κινητικού Συντονισμού

  +

  Γενετικοί και βιολογικοί παράγοντες αποτελούν τα αίτια της διαταραχής, καθώς επηρεάζουν τον τρόπο που το παιδί με διαταραχή κινητικού συντονισμού συγκεντρώνει και οργανώνει τις πληροφορίες από το απτικό, αιθουσαίο και ιδιοδεκτικό σύστημα, επηρεάζοντας τις δεξιότητες αδρής και λεπτής κινητικότητας.
 • Αντιμετώπιση της Αναπτυξιακής Διαταραχής Κινητικού Συντονισμού

  +

  Για την αντιμετώπιση της Αναπτυξιακής Διαταραχής Κινητικού Συντονισμού απαραίτητη είναι η αξιολόγηση και η λήψη αναπτυξιακού ιστορικού κινητικότητας, που να οδηγεί σε εξατομικευμένη εργοθεραπεία, με εστίαση στην αισθητηριακή ολοκλήρωση. Επίσης, η ψυχοθεραπεία είναι βοηθητική για την αντιμετώπιση των δευτερογενών συναισθηματικών δυσκολιών (π.χ. αίσθημα αποτυχίας, χαμηλή αυτό-εκτίμηση) που μπορεί να αντιμετωπίζει το παιδί λόγω της διαταραχής.